Podium
NTR

Schreeuwen en geweld: Duitse hogeschool voor muziek komt in actie tegen machtsmisbruik

foto: Severin Voglfoto: Severin Vogl
  1. Klassiekchevron right
  2. Schreeuwen en geweld: Duitse hogeschool voor muziek komt in actie tegen machtsmisbruik

Op de Hochschule für Musik und Theater in München heeft ruim 90 procent van de studenten en medewerkers te maken gehad met machtsmisbruik, bijvoorbeeld in de vorm van schreeuwen, fysiek of psychisch geweld of het negeren van verantwoordelijkheden. Dat blijkt uit een onderzoek dat de school heeft laten uitvoeren. Er komt nu een actieplan voor een veilige leer-en werkomgeving.

"Muziekacademies moeten plekken van ontwikkeling en inspiratie zijn. Maar helaas is het ook vaak een plek van discriminatie, machtsmisbruik en zelfs seksueel geweld." Dat zei de directeur van de school bij de presentatie van het onderzoek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De directeur presenteerde op 18 april 2024 een rapport over misstanden binnen de opleiding. De school in München kwam in 2019 in het nieuws doordat hun voorzitter, Siegfried Mauser, veroordeeld werd voor seksueel misbruik.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden zo'n 500 mensen mee, zowel studenten als personeel. Opvallend is dat ruim 90 procent van de studenten zegt zelf machtsmisbruik te hebben meegemaakt of te hebben gezien. Specifiek gaat het dan om zaken als schreeuwen, fysiek of psychisch geweld, maar ook het negeren van verantwoordelijkheden.

De school komt niet alleen met een rapport, maar ook met een 7-puntenplan om misstanden te voorkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie