Podium
NTR

Shunske Sato vertrekt als artistiek leider bij Nederlandse Bachvereniging

foto: Marc Wielaert
  1. Klassiekchevron right
  2. Shunske Sato vertrekt als artistiek leider bij Nederlandse Bachvereniging

Hun samenwerking eindigt, na wederzijds instemming, in juni 2023.

De 38-jarige Sato werd in 2013 aangesteld als concertmeester bij de Nederlandse Bachvereniging en trad in 2018 aan als artistiek leider van het barokensemble. “Hij heeft de afgelopen jaren veel betekend voor de Bachvereniging,” aldus een verklaring van het ensemble. “Maar door zijn volle internationale agenda werd het steeds moeilijker om zijn werkzaamheden te combineren. Bovendien heeft Sato behoefte aan een bredere muzikale ontwikkeling,” aldus de Bachvereniging, die nu op zoek is naar een nieuw artistiek en muzikaal leider.

"De Nederlandse Bachvereniging betreurt Sato’s vertrek en waardeert hem om zijn inzet en zijn flexibele houding tijdens de coronaperiode, waardoor het ensemble zichtbaar bleef in een moeilijke tijd."

Volgens Volkskrant-journalist Merlijn Kerkhof 'jokt' de Bachvereniging bij de uitleg van het vertrek. Kerkhof maakte een rondgang onder musici. Er zou al langer veel kritiek zijn op Sato. Hij zou voor een deel van de musici te vernieuwend zijn en niet goed functioneren als 'zangersdirigent'. Toen zijn contract afliep zou Sato de eer aan zichzelf hebben gehouden.

Shunske Sato werd in 1984 geboren in Tokio en emigreerde op 4-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Hij studeerde aan de Juilliard School for Music New York, in Parijs en in München. Hij is concertmeester van Concerto Köln, docent aan het Conservatorium van Amsterdam en - nog tot juni 2023 dus - concertmeester en artistiek leider bij de Nederlandse Bachvereniging.

Ster advertentie
Ster advertentie