Podium
NTR

Zorgen om inkomen of ontslag in cultuursector door btw-verhoging

foto: Melle Meivogel
  1. Klassiekchevron right
  2. Zorgen om inkomen of ontslag in cultuursector door btw-verhoging

Een meerderheid van de zzp'ers en werknemers in de cultuursector maakt zich zorgen over de aanstaande verhoging van het btw. Dat blijkt uit een peiling van belangenorganisaties Kunsten '92 en de Creatieve Coalitie. De twee organisaties lieten een enquête invullen door meer dan 5.000 zzp’ers en werknemers in de sector.

82 procent van de freelancers denkt dat de btw-verhoging hun eigen inkomen gaat raken. En meer dan de helft van de medewerkers in dienst is bang voor gedwongen ontslagen. Er wordt ook gevreesd dat kunst en cultuur minder toegankelijk worden, ook in de regio.

Directeur Astrid Weij van Kunsten '92 zegt in een persbericht: "Deze lastenverzwaring treft iedereen: lezers, festivalgangers, museumbezoekers, kunstenaars, musicalfans, mensen die in koren zingen en bij fanfares spelen. Zo krijgt datgene wat het leven kleur en zin geeft een knauw. De economie achter de creatieve sector gaat krimpen. De effecten op onze welvaart, welzijn en werkgelegenheid zijn negatief."

De belangenorganisaties zijn met nog meer betrokkenen in de sector hard bezig met een campagne tegen de verhoging van de btw, die gaat volgende week van start.

Ster advertentie
Ster advertentie