Podium
NTR

Jaap van Zweden vertrekt bij New York Philharmonic

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Jaap van Zweden vertrekt bij New York Philharmonic

Jaap van Zweden, chefdirigent bij New York Philharmonic, heeft laten weten zijn contract na 2024 niet te verlengen. Dat meldt The New York Times. Hij heeft de orkestleden woensdag ingelicht.

Van Zweden beschrijft de pandemie als een persoonlijk keerpunt. Hij werd zich bewuster van het hectische leven dat hij normaal leidt, waarin hij zijn familie weinig ziet. "Het is niet uit frustratie dat ik vertrek”, zegt hij, “het is niet uit woede. Het is gewoon uit vrijheid." Aan de andere kant leefde Van Zweden maandenlang geïsoleerd van het orkest, omdat hij niet naar de Verenigde Staten mocht reizen. "Bij het opbouwen van een relatie tussen chef en orkest telt iedere dag, ieder uur”, zo zegt hij. “En in deze periode voel je je soms een beetje hulpeloos dat je deze diepe band niet kunt hebben door middel van muziek. Dat was allemaal weggenomen. Als je als persoon een zeer intense tijd doormaakt, verandert je blik volledig".

In 2024 loopt ook zijn contract af bij het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Wat hij daarna gaat doen weet hij nog niet. Van Zweden zegt geen chef te willen worden bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Dat zoekt al sinds 2018 naar een chefdirigent.

De inzet van Van Zweden in New York heeft hem tot nu toe lof opgeleverd voor het artistieke niveau en de vernieuwing van repertoire. Maar kritiek is er ook. Volgens The New York Times zijn er twijfels of hij de ideale kandidaat is om een toporkest als New York Philharmonic te leiden.

Podcast Markante Maestro's - Jaap van Zweden - Sterren van de ZaterdagMatinee

Bekijk Jaap van Zweden: Een Hollandse maestro op wereldtournee

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie