Podium
NTR

Maria Joao Pires ontvangt Beethovenprijs voor haar sociale projecten

foto: Felix Broede
  1. Klassiekchevron right
  2. Maria Joao Pires ontvangt Beethovenprijs voor haar sociale projecten

De Internationale Beethovenprijs voor mensenrechten, vrede, vrijheid, armoedebestrijding en inclusie is dit jaar gegaan naar de Portugese pianist Maria Joao Pires. Ze heeft jarenlang muzikaal gewerkt met kinderen die een oorlogsachtergrond kennen, die opgroeien in armoede of andere problemen thuis ervaren. Ze is enorm bevlogen in het toegankelijk maken van klassieke muziek, juist bij groepen mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is.

Met deze prijs ontvangt Maria Joao Pires 10.000 euro van de Beethoven Academy uit Duitsland. Eerdere winnaars zijn pianist/componist Fazil Say, pianist Igor Levit en vorig jaar de activistische punkzangeres Patti Smith.

Volgens de commissie staat Maria Joao Pires voor de verbinding tussen sociale en creatieve activiteiten. De directe aanleiding voor de prijsuitreiking was het project 'Partitura'. Daar zoekt ze een nieuwe manier om jonge talentvolle musici te verbinden met de gevestigde generatie musici. Dit op een manier waarbij ze van elkaar kunnen leren. Ze heeft hiermee onder andere samengewerkt met de Orkest van de Achttiende Eeuw.

In haar filosofie is het belangrijk dat de muziek toegang moet geven tot de sociale werkelijkheid. De afsluitingsconcerten van de workshops in dat project vinden veelal plaats in sociale inrichtingen of gevangenissen. Ze leidt haar studenten op met het idee dat de muziek bestaat uit meer dan succesvol worden.

Ster advertentie
Ster advertentie