Duitse musici maatschappelijk betrokken
- Klassiek
- Duitse musici maatschappelijk betrokken
Anne-Sophie Mutter wordt voorzitter van de Duitse Kankerbestrijding en Igor Levit komt met een boek over afgelopen corona-jaar.
Is het een trend of is het toeval? Steeds vaker gebruiken Duitse musici hun bekendheid om maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen. Gisteren brachten we het nieuws dat celliste Tanja Tetzlaff Bach gaat combineren met een film over klimaatverandering. Nu laat violiste Anne-Sophie Mutter van zich horen; zij wordt de komende 5 jaar de voorzitter en daarmee het gezicht van de Duitse Kankerbestrijding.
Dat heeft zeker ook een persoonlijke reden: 5 jaar geleden overleed haar man aan longkanker.
Ook pianist Igor Levit is al langer maatschappelijk betrokken. Hij spreekt zich op twitter en in de media regelmatig uit over racisme en antisemitisme. De afgelopen anderhalf jaar werd hij gevolgd door de Duitse journalist Florian Zinnecker. Samen schreven ze het boek Hauskonzert, dat gisteren uitkwam.
Dat gaat niet alleen over zijn befaamde thuisconcerten in corona-tijd waarmee hij een groot publiek bereikte. Het gaat ook over de periode waarin Levit zich nadrukkelijk uitsprak tegen de online haat. Als gevolg daarvan werd hij zelf met de dood bedreigd. Een boek over een jaar waarin hij zichzelf opnieuw uitvindt. Als ‘Mensch. Musician’ zoals Igor Levit zichzelf noemt op zijn twitteraccount.