Podium
NTR

Calliope Tsoupaki ontvangt Matthijs Vermeulenprijs 2021

  1. Klassiekchevron right
  2. Calliope Tsoupaki ontvangt Matthijs Vermeulenprijs 2021

Componist Calliope Tsoupaki ontvangt de Matthijs Vermeulenprijs 2021 voor haar compositie ‘Thin Air’. Dat maakte het Fonds Podiumkunsten vandaag bekend.

Thin Air is een solo-compositie voor verschillende bezettingen. Tsoupaki schreef het vorig jaar in opdracht van het festival Wonderfeel als ode aan de compassie en solidariteit tijdens de coronaperiode.
De jury prijst niet alleen de compositie, maar ook het concept. “Het werk kan worden uitgevoerd van solo tot groot orkest. Het is een krachtig statement over hoezeer het beleven van kunst een gemeenschappelijke ervaring is. ‘Thin Air’ kun je op deze manier als tijdsdocument zien van de coronapandemie.”

Het stuk ging vorig jaar juni op deze zender in première. Er zijn sindsdien wereldwijd meer dan 50 versies van de compositie gerealiseerd en uitgevoerd.

De prijsuitreiking vindt plaats op 16 juli bij de opening van Wonderfeel. Het werk wordt dan live uitgevoerd in een nieuwe versie voor strijkorkest door het Wonderfeel Festival Orchestra onder leiding van Johannes Leertouwer.

Postuum eervolle vermelding voor ‘Ariadne’ van Theo Verbey

De internationaal gelauwerde componist en docent Theo Verbey krijgt postuum een eervolle vermelding voor zijn werk ‘Ariadne’. “Ariadne staat symbool voor het vinden van een uitweg in het doolhof, voor bevrijding en verlossing. Hoewel er niet sprake is van een letterlijke verklanking van de Griekse mythe, geeft de titel het werk de lading van een zwanenzang aan het topwerk dat de in 2019 overleden Theo Verbey voor het Koninklijk Concertgebouworkest schreef”, schrijft de jury.

Foto: Ruud Jonkers

Ster advertentie
Ster advertentie