Podium
NTR

Verruiming maatregelen: concertzalen reageren

  1. Klassiekchevron right
  2. Verruiming maatregelen: concertzalen reageren

Het kabinet maakte het op 6 mei bekend: per 1 juni mogen onder meer concertzalen weer open, maar voor 30 mensen, inclusief personeel. Vanaf 1 juli wordt dat aantal 100. We vroegen een aantal zalen wat ze met deze verruiming kunnen.

“Niks”, zegt Janneke Staarink, directeur van De Doelen in Rotterdam. “Er kunnen 2.100 mensen in de grote zaal en we hopen een manier te vinden om met 500 tot 600 toeschouwers rendabel te zijn. 30 is dan geen getal. Met 100 kunnen we misschien iets, maar we weten niet of we op 1 juli nog bestaan. Het gaat economisch slecht.”

Wim Vringer, directeur van Muziekgebouw Eindhoven (1.250 stoelen), is positiever. “Dit geeft ons de kans weer een eerste verbinding te leggen met publiek. En te oefenen met de nieuwe setting, op anderhalve meter afstand, voor als er straks 100 mensen of meer naar binnen mogen. Nu wordt het maximaal 20 toeschouwers, naast 10 personeelsleden. Economisch is deze opzet echter totaal onhaalbaar. We gaan het experiment aan, maar het kost alleen maar extra geld.”

De Edesche Concertzaal, 230 stoelen, werkt zonder subsidie. Het beleid verandert niet, zegt artistiek directeur Jan-Willem van Ree.

“Met een kwart van de zaalbezetting kunnen we de musici gewoon niet betalen. Dus half opengaan is geen optie. Het plan is om pas in januari weer te starten.”

Ster advertentie
Ster advertentie