Podium
NTR

Onderzoek naar de viool van Paganini

foto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Onderzoek naar de viool van Paganini

Er is onderzoek gedaan naar de viool van Niccolò Paganini. Het instrument uit 1743 met de bijnaam Il Cannone Guarnerius wordt bewaard in het Palazzo Tursi in Genua. Franse wetenschappers maakten röntgenfoto’s van de viool om erachter te komen wat het geheim is van het prachtige geluid.

De European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) in de Franse stad Grenoble maakte een scan van het instrument. Het doel was om zo een ​​3D-model te kunnen construeren van de viool waardoor details beter zichtbaar worden. En hopelijk komt er dan uiteindelijk antwoord op de vraag waar die specifieke klank vandaan komt.

De viool werd gemaakt door de bouwer Giuseppe Antonio Guarneri uit de Italiaanse plaats Cremona. Paganini zelf was zo onder de indruk van het krachtige en explosieve geluid, dat hij het instrument de bijnaam 'Het kanon' gaf. Na zijn dood gaf de vioolvirtuoos het instrument aan zijn student Camillo Sivori, die de viool naliet aan de gemeente Genua.

Het instrument is te bewonderen in de Paganini-kamer van het Palazzo Doria-Tursi in het stadhuis van Genua. Er wordt zo nu en dan ook nog op gespeeld. Dat voorrecht is voorbehouden aan de winnaar van de Premio Paganini, een concours voor jonge violisten.

Hoe klinkt het?

Ben je benieuwd hoe de viool klinkt? In onderstaande video bespeelt violist Shlomo Mintz het instrument.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie