Podium
NTR

Nederlandse Reisopera past uitvoeringen Zauberflöte aan

foto: Nederlandse Reisopera
  1. Klassiekchevron right
  2. Nederlandse Reisopera past uitvoeringen Zauberflöte aan

De Nederlandse Reisopera is genoodzaakt de productie van Die Zauberflöte aan te passen door gebrek aan personeel, dat maakte het gezelschap op 11 januari bekend. De geplande voorstellingen in januari en februari gaan wel door, maar de populaire opera van Mozart klinkt dan in een semi-concertante uitvoering.

De personele onderbezetting is onder meer te wijten aan ziekte onder het personeel. “In de gehele breedte vallen medewerkers uit”, vertelt Anke Peeters-Weem van de Nationale Reisopera. “Van techniek tot kostuums – momenteel is iedereen moeilijk op korte termijn te vervangen, want veel freelancers die in de theatersector werkten zijn als gevolg van de coronapandemie iets anders gaan doen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook de omvang van de geplande productie speelt een rol. Het is niet mogelijk om in de overgebleven repetitietijd alle voorbereidingen voor een geënsceneerde versie volgens het originele concept en ontwerp uit te werken. “We hebben daarom nu op tijd gekozen om het roer om te gooien. As we speak werkt het team aan een vertaalslag voor een productie die zonder decor en kostuums toch tot zijn recht komt. Iedereen heeft er nog veel zin in, dus we kijken uit naar de tournee die op 20 januari begint.”

Breder probleem

De smalle personele bezetting bij de Nederlandse Reisopera staat niet op zichzelf. Afgelopen november maakte Internationaal Theater Amsterdam (ITA) bekend hun programmering voor het voorjaar van 2023 aan te passen. Een aantal voorstellingen werd gecanceld en ook in de gastprogrammering werden aan passingen gedaan. Die maatregelen waren nodig om de werkdruk te verlagen. Op dat moment stonden er 16 vacatures open bij het theatergezelschap, met name voor technische functies.

Ster advertentie
Ster advertentie