Podium
NTR

Luzern wil villa Rachmaninov kopen

foto: Rachmaninoff Network
  1. Klassiekchevron right
  2. Luzern wil villa Rachmaninov kopen

Het Zwitserse kanton (deelstaat) Luzern heeft een bod gedaan op Villa Senar, waar Sergej Rachmaninov tussen 1934 en 1939 woonde en werkte. Dat melden Zwitserse media. Het gebouw is nu nog eigendom van de nazaten van de Russische componist.

De villa, die Sergej Rachmaninov zelf had laten bouwen, ligt bij de stad Luzern. Het kanton wil er een cultureel centrum van maken, om het “karakter van Luzern als muziekstad te versterken”. Nu al worden er culturele activiteiten georganiseerd, door de Rachmaninov Stichting. Die heeft als doel het erfgoed van de componist en de architectuur van Villa Senar te bewaren.

Het bod van Luzern is mogelijk tegen het zere been van Rusland. President Poetin zei al in 2013 te overwegen het gebouw te kopen. Drijvende kracht achter dat idee was pianist Dennis Matsuev, die vond dat de villa Russisch erfgoed zou moeten zijn. Moskou heeft echter nooit een bod gedaan. De vraag is of Rachmaninov dat erg zou hebben gevonden. Na de Russische revolutie keerde hij zich af van zijn vaderland en kwam er nooit meer.

Meer informatie over de villa

foto: Rachmaninoff Network

Ster advertentie
Ster advertentie