Podium

Brahms Instituut verwerft brieven van Joseph Joachim

foto: Wikimediafoto: Wikimedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Brahms Instituut verwerft brieven van Joseph Joachim

Het Brahms Instituut in Lübeck heeft 11 voorheen onbekende brieven van Joseph Joachim verworven. De brieven zijn een waardevolle aanvulling op de collectie van de violist, die bevriend was met Johannes Brahms.

Tussen 1875 en 1888 schreef Joachim 20 pagina’s brieven in het Frans aan Jean-Théodore Radoux, een Belgisch fagottist.

De directeur van het instituut, Wolfgang Sandberger, zegt: “De brieven van Joachim aan Radoux zijn een indrukwekkend bewijs dat de vioolvirtuoos ook zijn eigen manager was. Hij bespreekt data, optredens en concertprogramma’s. De brieven zijn een ware schatkamer voor het onderzoekswerk.” Momenteel wordt er een publicatie over Joachim voorbereid.

Joseph Joachim werd in 1831 geboren in Hongarije. Hij schreef de brieven in een belangrijke periode in zijn leven. Hij was op dat moment rector van de Koninklijke Academische Hogeschool voor Muziekbeoefening in Berlijn.
Het Brahms Instituut in Lübeck bevat een belangrijk deel van Joachims nalatenschap: muziek, transcripties, brieven, concertprogramma’s, krantenknipsels en foto’s. Nu komt daar dus deze bundel met brieven bij. Sinds 2018 zijn de digitale kopieën via de website van het instituut toegankelijk voor het publiek.

Ster advertentie
Ster advertentie