Podium
NTR

Sir John Eliot Gardiner ontvangt hoge onderscheiding

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Sir John Eliot Gardiner ontvangt hoge onderscheiding

Gardiner ontving een eredoctoraat van de Franz Liszt Academie in Boedapest. “Een eer die slechts bij uitzondering wordt toegekend,” aldus de universiteitsvoorzitter Andrea Vigh.

'Iconisch figuur'

Volgens de universiteitsvoorzitter is Sir John Eliot Gardiner “een uitstekende vertegenwoordiger van de internationale muziekscene. Gardiner is een iconisch figuur; als onderzoeker en als musicus die zich specialiseerde in de authentieke uitvoeringspraktijk.”Gardiner reageerde ontroerd op de toekenning en noemde het: ‘betekenisvol, diepgaand en een enorme eer’.

De laatste keer dat de onderscheiding werd uitgereikt was 20 jaar geleden aan de beroemde violist Yehudi Menuhin.

Gardiner bij de NTR Zaterdagmatinee

Hans Haffmans ontmoette Gardiner in oktober 2018 toen hij te gast was bij de NTR Zaterdagmatinee met een Berlioz programma.

“Een van de mooiste concerten dat ik ooit heb gehoord. Het concert zou 14:15 uur beginnen en Gardiner schoof om 14:05 uur nog even bij mij aan in de loge. Wat een dirigent overigens nooit doet voorafgaand aan een concert. We waren druk in gesprek tot ik merkte dat de lichten in de zaal werden gedimd, waarop ik tegen Gardiner zei: 'Zeg, zou u niet eens opstappen?' Ook in de pauze zocht hij mij nog even op, we zetten het gesprek voort alsof er niets was gebeurd. Het tekent zijn genialiteit en de totale ontspanning en controle.” Aldus Hans over zijn bijzondere ontmoeting met Sir John Eliot Gardiner.

Luister hier de uitzending van 20 oktober 2018 terug.

Filmmaker

Gardiner is niet alleen dirigent, musicus maar ook onderzoeker en maker/verteller. Hij heeft een film gemaakt over het leven en werk van Bach: “Bach – A Passionate Life”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie