Podium
NTR

Petitie tegen beperking gebruik strijkstokken van pernambuco

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Petitie tegen beperking gebruik strijkstokken van pernambuco

Een Franse violist is een petitie gestart tegen de plannen voor een betere bescherming van pernambuco, een soort tropisch hardhout. Het wordt gebruikt voor het maken van strijkstokken, maar komt van een bedreigde boomsoort. Ook in Nederland maken musici en instrumentenbouwers zich grote zorgen. "Het is einde verhaal voor stokkenbouwers".

In november 2022 wordt er over bescherming van pernambuco vergaderd, tijdens een bijeenkomst van het CITES, het internationale overlegorgaan over bedreigde flora en fauna. Voorstel is om de handel in pernambuco verder te beperken en vergunningen verplicht te stellen voor transport van voorwerpen van deze houtsoort.

De violist, Emilie Berlaud, verzet zich tegen het plan en vraagt met de petitie de musici in Europese orkesten en ensembles, internationale solisten, instrumentenbouwers en docenten om steun.

"Het zou […] in sommige gevallen zelfs leiden tot de onmogelijkheid om te reizen", stelt de petitie, "waardoor de organisatie van internationale tournees en masterclasses in gevaar zou komen. Honderdduizenden musici, kunstliefhebbers en toeschouwers zouden direct en indirect worden gestraft door dit besluit, zonder dat de situatie van de Pernambuco er op enigerlei wijze door wordt verbeterd. En het zou de dood betekenen voor de traditionele strijkstokkenmakers en de vernietiging van de esthetische klank van strijkinstrumenten zoals we die kennen sinds Beethoven, Brahms en Schubert".

Berlaud denkt dat er andere manieren zijn om pernambuco-hout te beschermen.

Ook onder Nederlandse musici en bouwers zijn er grote zorgen. De NGV, de groep van ca. 30 instrumentenbouwers, onderschrijft de dreiging voor strijkstokkenmakers. "Het is einde verhaal", stelt bouwer Jean Desmet van de vereniging. Maar hij erkent ook het probleem. Er worden jaarlijks duizenden strijkstokken gemaakt van illegaal gekapt hout.

De CITES-conferentie start op 14 november 2022.

Lees hier de petitie en een uitleg van de plannen op een platform van instrumentenbouwers.

Ster advertentie
Ster advertentie