Podium
NTR

PODCAST: Zin in Muziek

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. PODCAST: Zin in Muziek

Maandelijks organiseert TivoliVredenburg ‘Zin in Muziek’. Een concert met interviews over wat muziek voor ons betekent. De NTR brengt hiervan elke maand een podcast uit.

Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls interviewen telkens twee musici voor een live-publiek. Inspiratie vinden zij in het gedachtegoed van de voormalig filosoof des Vaderlands: René Gude. Deze onderscheidt vier soorten zingeving, kortweg de vier Zetten: het zinnelijke, het zintuiglijke, het zinrijke en het zinvolle. Over het lijflijke, het mooie, het rationele, en het zinvolle van muziek.

Zin in Muziek is onderdeel van de podcast Supplement en een samenwerking van TivoliVredenburg, Dagblad Trouw, de NTR en NPO Radio 4

Gerelateerde podcast

Supplement

Supplement

Aflevering 1: Muziek en Gevoel

Zin in Muziek - Aflevering 1: Muziek en Gevoel - Supplement

In de eerste aflevering zijn violist Diamanda Dramm en blokfluitiste Raphaela Danksagmüller te gast. Deze aflevering draait om het Zinnelijke, het lijflijke. Wanneer is muziek ‘lekker’, en hoe kun je dat optimaal ervaren? Opgenomen op 8 oktober 2019 in TivoliVredenburg.

Aflevering 2: Muziek en het Zintuiglijke

Zin in Muziek - Aflevering 2: Muziek en het Zintuiglijke - Supplement

In aflevering twee vormt het Zintuiglijke de leidraad. Hoe luisteren we naar muziek, maakt het wat uit als je je ogen sluit? En wat is de invloed van de akoestiek en welke rol speelt kleur in muziek? Twee musici komen aan het woord over hun passie. Haytam Safia bespeelt de Arabische Ud en singer-songwriter én musicoloog Shishani Valckx gaat op zoek naar haar muzikale roots in het land van haar moeder, in Namibië.

Aflevering 3: muziek en het zinrijke

Zin in Muziek - Aflevering 3: muziek en het zinrijke, de ratio - Supplement

Met pianist Hannes Minnaar en de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfic. In de 3e aflevering nemen de presentatoren altviolist Huub Beckers en Trouw-journalist Henk Steenhuis wat de ratio doet met beleving van muziek. Helpt kennis over muziek de beleving of staat die juist de emotie in de weg? Vragen waar de musici én het publiek een antwoord op proberen te geven.

Aflevering 4: Muziek en het Zinvolle

Zin in Muziek - Aflevering 4: Muziek en het Zinvolle - Supplement

In de vierde aflevering van de verdiepende muziekserie Zin in Muziek gaat Trouw-journalist Henk Steenhuis en altviolist Huub Beckers met een participerend publiek op zoek naar betekenis van muziek. In deze aflevering staat het Zinvolle centraal, de betekenis van de muziek, waarbij ook tekst en beeld bepalend kunnen zijn. Met speciale gasten, de Nederlandse bariton Jan Willem Baljet en het Accordeonduo Touac (Renée Bekkers en Pieternel Berkers).

Aflevering 5: Muziek en het Zinnelijke

Zin in Muziek - Aflevering 5: Muziek en het Zinnelijke - Supplement

Deze keer in Zin in Muziek gaat het over het zinnelijke, het lichamelijke. Er zijn drie musici te gast: de Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki, flamencogitarist Erik Vaarzon-Morel en harpiste Gwyneth Wentink.

Aflevering 6: Muziek en het Zintuiglijke

Zin in Muziek - Aflevering 6: Muziek en het Zintuiglijke - Supplement

In de zesde aflevering van de serie Zin in Muziek benaderen de twee presentatoren Annemieke Huls en Henk Steenhuis muziek vanuit het zintuiglijke. Op het podium van Club Nine in Tivoli-Vredenburg spreken zij met componistenduo Strijbos & Van Rijswijk en altviolist Huub Beckers.

Ster advertentie
Ster advertentie