Podium
NTR

Een vleugel met 108 toetsen en 4 pedalen

  1. Klassiekchevron right
  2. Een vleugel met 108 toetsen en 4 pedalen

Een pianobouwer uit Australië heeft een vleugel met 108 toetsen gebouwd. Dat is 20 toetsen meer dan normaal. Hij voegde tien noten aan de bas en tien aan de hoge tonen toe. De nieuwe vleugel, met extra toetsen én een vierde pedaal, is volgens hem de eerste baanbrekende ontwikkeling in de pianobouw sinds 130 jaar.

Volgens de bouwer geeft het een extra dimensie aan de beleving van muziek: ‘We ontvangen geluid niet alleen met onze oren, maar met ons hele lichaam. Bovendien, als pianisten eenmaal hebben geproefd zullen ze nooit meer anders willen,’ verzekert de Australiër. Op de presentatie reageerde het publiek in ieder geval enthousiast.

Niet iedereen is overtuigd. Een Amerikaanse componist en criticus reageert sceptisch: Ik waardeer zijn poging om muzikale grenzen te overschrijden en experimentele componisten zullen blij zijn met de 20 extra noten, maar of het vaak kan worden uitgevoerd… De afmetingen, de prijs en het gewicht van de vleugel maken het onmogelijk voor artiesten buiten Australië.
De nieuwe vleugel wordt alleen gebouwd op aanvraag, aldus de pianobouwer. Prijs 250.000 dollar met de wachttijd van een jaar.

Hier vind je een filmpje van de nieuwe vleugel.

Ster advertentie
Ster advertentie