Opera 'Anne Frank' in première in de Verenigde Staten
- Klassiek
- Opera 'Anne Frank' in première in de Verenigde Staten
Op 3 maart ging in de Amerikaanse stad Bloomington de opera Anne Frank in wereldpremière - voor de 72-jarige dirigent Arthur Fagan tevens een heel persoonlijk project.
De ouders van Arthur Fagan stonden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op de lijst van de Duitse industrieel Oskar Schindler en ontsnapten daardoor aan de dood. Wij kennen zijn naam natuurlijk van de hoofdpersoon uit de bekroonde film Schindler's List uit 1994 van Steven Spielberg. Schindler redde honderden Joden door ze in zijn fabriek te laten werken.
Oskar Schindler hielp Fagan aan baan in muziekwereld
"Voor degenen die de film hebben gezien, het is echt het verhaal van het leven van mijn ouders", zegt de 72-jarige dirigent. "Ze waren getuige van de verschrikkingen van de concentratiekampen, maar werden gelukkig gered. Als zoon van overlevenden van de Holocaust is het mijn missie om als musicus op zoveel mogelijk manieren de herinneringen leven te houden."
Ook na de oorlog bleef de familie in contact met Schindler. Schindler hielp de jonge dirigent zelfs aan een baan in de muziekwereld. Om deze operaproductie te mogen maken, kreeg het team een aantal jaar geleden toestemming van de inmiddels overleden neef van Anne Frank, Buddy Elias, destijds voorzitter van het Anne Frank Fonds.
Lees het hele verhaal van de opera Anne Frank.