Podium
NTR

Componist ontslagen na conflict over aria

  1. Klassiekchevron right
  2. Componist ontslagen na conflict over aria

Het operahuis in het Amerikaanse Tulsa heeft een opdracht ingetrokken aan de zwarte componist Daniel Bernard Roumain, na onenigheid over de slotregel in zijn aria They Still Want to Kill Us. Het lied zou in mei worden gezongen bij de herdenking van The Tulsa Massacre.

In 1921 richtte een witte meute, met hulp van de autoriteiten, een bloedbad aan in een welvarende zwarte wijk van de stad. De buurt brandde tot op de grond af. Daarbij kwamen zo’n driehonderd Afro-Amerikanen om.

De laatste regels van Roumains aria luiden ‘God Bless America! God Damn America’. Het operahuis wilde het woord ‘damn’ vervangen. De componist weigerde en werd daarom ontslagen.

Volgens het operahuis schreef Roumain zijn aria specifiek voor de bekende Afro-Amerikaanse sopraan Denyce Graves, die vaak zingt bij tal van nationale gelegenheden. Zij gaf aan haar land niet te willen vervloeken. "Die slotzin", zei Graves, "weerspiegelt niet mijn persoonlijke waarden."

Roumain houdt het erop dat het probleem ligt in het feit dat een witte artistiek leider aan het hoofd staat van een herdenking over een zwart bloedbad. "Dat levert dit soort artistieke en morele dilemma’s op", zegt de componist.

Ster advertentie
Ster advertentie