Podium
NTR

La Scala stort geld terug op rekening Saoedi-Arabië

  1. Klassiekchevron right
  2. La Scala stort geld terug op rekening Saoedi-Arabië

Operahuis La Scala in Milaan geeft, na een storm van kritiek, 3 miljoen Euro terug aan Saoedi-Arabië. Dat is de uitkomst van een overleg dat gisteren plaatsvond.

Twee weken geleden maakte La Scala directeur Alexander Pereira bekend dat hij een fiks bedrag – in totaal 15 miljoen – zou ontvangen van een vertegenwoordiger van de Saoedische regering in ruil voor een zetel in de raad van het bestuur van La Scala. Met dat geld zou het operahuis eindelijk eens uit de rode cijfers komen, was het argument van Pereira. Het eerste bedrag, 3 miljoen, was inmiddels overgemaakt.
Maar er kwam veel protest op dit plan, vanuit de mensenrechtenorganisaties en de politiek. Aanleiding daarvoor is onder meer de moord op journalist Jamal Khashoggi op het Saoedische consulaat in Istanboel in oktober.

De bestuursvoorzitter van de opera, tevens burgemeester van Milaan, vertelde dat het bestuur daarom gister unaniem heeft besloten het geld terug te geven.
Vicepremier Matteo Salvini, fel tegenstander van het plan, drong er vanaf het begin bij de opera op aan om de deal te schrappen.
En de gouverneur van de regio Lombardije eiste zelfs het vertrekt van de artistiek directeur Alexander Pereira. Maar dat laatste gaat niet gebeuren. Hij behoudt zijn baan, aldus La Scala.

Ster advertentie
Ster advertentie