Podium
NTR

Invulling tweede steunpakket culturele en creatieve sector

  1. Klassiekchevron right
  2. Invulling tweede steunpakket culturele en creatieve sector

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte vandaag de verdeling van het nieuwe tweede steunpakket bekend. Het tweede steunpakket – een bedrag van 482 miljoen euro – is bedoeld om makers en artiesten in de culturele sector aan het werk te houden. De instellingen hebben de verantwoordelijkheid werk te creëren voor regisseurs, scriptschrijvers, acteurs, kunstenaars, musici enzovoort. Doel is: mooie tentoonstellingen, concerten, films en voorstellingen waar iedereen van kan genieten.

Het tweede steunpakket wordt ingezet in de eerste helft van 2021. Ruim 200 miljoen gaat naar de verlening van de maatregelen uit het eerste steunpakket. De helft hiervan is een aanvullende subsidie voor instellingen en festivals in de basisinfrastructuur 2021-2024. Bijna 50 miljoen gaat naar kunstenaars en creatieve professionals, waaronder zelfstandige musici.

Naast het bedrag van 482 miljoen euro wordt er 40 miljoen euro extra uitgetrokken voor vrije theaterproducenten in de podiumkunsten. De muzieksector maakt onderdeel uit van de vrije sector en ondervindt ook schade als gevolg van de sluiting van de zalen – terwijl er wel kosten zijn gemaakt. De extra steun is bedoeld om die kosten te compenseren én te investeren in nieuwe producties voor seizoen 2021-2022.

Minister Van Engelshoven licht toe: “Het coronavirus hebben we helaas nog niet onder controle. Ook voor culturele en creatieve instellingen duurt de coronacrisis heel lang. En helaas kwam daar de teleurstelling bij om de deuren weer tijdelijk te sluiten. Juist in deze crisistijd is de culturele en creatieve sector onmisbaar. Een sector die het leven mooier maakt, mensen verbindt en verrast en die aan heel veel mensen werkgelegenheid en inkomen biedt. Het tweede steunpakket is bedoeld om makers zoals regisseurs, scriptschrijvers, acteurs, technici, theatermakers en kunstenaars zoveel mogelijk aan het werk te helpen en te houden. Zodat er in Nederland ook na de crisis een sterke en trotse culturele en creatieve sector staat.”

Meer informatie: rijksoverheid.nl

Ster advertentie
Ster advertentie