Podium
NTR

Mezzosopraan Tania Kross krijgt de Johannes Vermeerprijs

foto: Anne van Zantwijk
  1. Klassiekchevron right
  2. Mezzosopraan Tania Kross krijgt de Johannes Vermeerprijs

De Johannes Vermeerprijs gaat dit jaar naar mezzosopraan Tania Kross. De jury is onder de indruk van de vernieuwende manier waarop zij bruggen slaat en verbindt. De prijs wordt haar op maandag 20 november uitgereikt in Felix Meritis in Amsterdam. Hans Haffmans vroeg haar in Podium om een reactie.

“Superfijn dat ik zo'n prijs krijg voor mijn inspanningen. Ik werd er helemaal stil van,” zegt Tania Kross over het moment dat ze het hoorde.

Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden. De kunstenaar mag dat geld naar eigen inzicht besteden aan projecten die ze als zanger wil ondernemen. Kross weet al precies wat ze met het geld wil doen. “Ik wil muziektheaterpodia stimuleren op het eiland Curaçao. Ik heb een groot plan om een theater te bouwen. Maar ja, dat duurt natuurlijk lang. Dus ik wil de podia die er nu zijn waardig maken. Dat wanneer het grote podium er komt, we er klaar voor zijn.”

Tania Kross

Muziekeducatie

Vooral ook de betrokkenheid van Kross bij muziekeducatie maakt indruk. Kross zette zich de afgelopen tijd onder meer in voor Muziek Telt!, het Instrumentendepot en Stichting Leerorkest Nederland en Curaçao. Het idee is dat elk kind en iedere jongere de kans krijgt om een muziekinstrument te leren bespelen, samen muziek te maken en spelenderwijs ook andere vaardigheden te ontwikkelen.

Stem met veel gezichten

De jury roemt verder haar professionaliteit en aanstekelijke enthousiasme. "Met haar benadering van opera en klassieke muziek omarmt Tania Kross het genre in de volle breedte. Haar stem kent veel gezichten, van ingetogen tot uitbundig. Het gemak waarmee zij zich in die scala beweegt duidt op een diepe en zeer persoonlijke repertoirekennis. Een optreden van Kross valt op door de spontaniteit en intensiteit van haar vertolking. Daarmee geeft zij een heel eigen kleur aan haar vocale prestaties, en weet zij anderen te beroeren en mee te nemen in de verrassende en verrijkende wereld van de podiumkunsten.’

Opera in het Papiaments

Kross was eerder winnaar van de Edison Publieksprijs. Ze zong als mezzosopraan onder meer mee in de opera Katibu di Shon (Slaaf en meester) van Randal Corsen en Carel de Haseth. Dat is de eerste opera in het Papiaments, die zich afspeelt tijdens de slavenopstand op Curaçao. Het werk ging op 1 juli 2013 in première ter gelegenheid van de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname en Curaçao.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitzonderlijk artistiek talent

De Johannes Vermeerprijs is een staatsprijs en wordt jaarlijks uitgereikt. Het doel is om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. Eerdere winnaars waren onder meer Arnon Grunberg, Natasja Kensmil, Rineke Dijkstra, Janine Jansen en Ivo van Hove.

Ster advertentie
Ster advertentie