Podium
NTR

Toeschouwers verstoren klassiek concert Amsterdams Concertgebouw

foto: Remko de Waal ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Toeschouwers verstoren klassiek concert Amsterdams Concertgebouw

Een concert in het Amsterdamse Concertgebouw is op 28 februari verstoord door toeschouwers op de eerste rij. Dat melden concertbezoekers, waaronder Trouw-recensent Peter van der Lint.

Het ging om een concert van het Philharmonisch Orkest van München, geleid door Lorenzo Viotti. Op het programma stond de Zesde symfonie van Gustav Mahler. "Al meteen na het welkomstwoord van Viotti stond een vrouw van middelbare leeftijd op", schrijft Van der Lint. "En ze begon met een kek gilletje voor de maestro te applaudisseren.". Volgens een andere toeschouwer ging het om een opzichtig gekleed stel. De twee applaudisseerden en praatten tussen de delen van de symfonie, en de vrouw zou hebben gefilmd met haar smartphone. Volgens sommigen leek het of ze drugs hadden gebruikt.

Viotti was duidelijk verstoord en een suppoost van de zaal probeerde het stel tot stilte te manen, tijdens de muziek, want er was geen pauze. Dat lukte uiteindelijk. "Het gedrag was irritant en storend", schrijft Van der Lint, "omdat het de zorgvuldig opgebouwde spanning over de vier delen van de - anderhalf uur durende - symfonie aan gruzelementen sloeg."

Is dit een incident of meer dan dat? Het is misschien een uitwas van de populariteit van Viotti, zegt Van der Lint. De dirigent trekt een ander, vooral jonger, publiek naar de zaal. Sommigen kennen de huidige gedragscodes van het klassieke concert mogelijk niet of willen die niet accepteren.

Het oordeel van Trouw over het concert zelf ?... 4 sterren!

Ster advertentie
Ster advertentie