Podium
NTR

Vrouwenorkest speelt voor het eerst op Internationale Vrouwendag

  1. Klassiekchevron right
  2. Vrouwenorkest speelt voor het eerst op Internationale Vrouwendag

Een symfonieorkest dat volledig uit vrouwen bestaat en alleen maar werk van vrouwelijke componisten speelt. Dat is een idee van een 22-jarige studente contrabas aan het Antwerpse conservatorium, Eline Cote. Het eerste concert vindt plaats in Antwerpen op 8 maart, Internationale Vrouwendag.

Eind vorig jaar richtte de jonge studente het orkest op, naam: Virago Symphonic Orchestra, en het bestaat inmiddels uit 100 musici. Het idee kwam voort uit haar eerdere onderzoek naar seksisme in de klassieke westerse muziek.

“Ik wil de kans geven aan vrouwelijke, talentvolle muzikanten om op fantastische podia te concerteren. Dit project dient ook om aan te tonen dat muzikaal talent, technische vaardigheid en expressie niet gepaard gaan met gender. Instituties en ensembles moeten vrouwen een gelijke kans geven. Gender is niet bepalend wanneer het aankomt op talent.”

De première van het orkest is dus op 8 maart. Het is tevens een Benefietconcert waarvan de opbrengst gaat naar de strijd voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Het orkest wordt geleid door dirigente Pascale Van Os.

Foto: Wim Kempenaers

Ster advertentie
Ster advertentie