Huub Stapel in muziektheatervoorstelling over het Limburgse mijnverleden
- Klassiek
- Huub Stapel in muziektheatervoorstelling over het Limburgse mijnverleden
Vijftig jaar na de sluiting van de laatste Limburgse mijn blikt het muziektheaterstuk Het Geluk van Limburg terug op een tijdperk dat diepe sporen naliet. Vanaf 23 juli is de voorstelling van Toneelgroep Maastricht te zien, geregisseerd door Servé Hermans, met Huub Stapel in de hoofdrol.
Samen zijn zij ook de initiatiefnemers van het project. Emil Szarkowicz, multi-instrumentalist en acteur, vertolkt de stem van de arbeidsmigrant. Het stuk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Marcia Luyten.
Een dans door het verleden
De voorstelling volgt een voormalige koempel op de dag dat zijn mijn definitief sluit. Zijn kleinzoon haalt hem op voor een laatste afdaling. Daar danst hij nog één keer door zijn verleden, ontmoet zijn vrouw en kameraden, en beleeft opnieuw die eerste dag onder de grond.

foto: Annelieke van der Togt, Roy Beusker
Decor
'Het gaat om de arbeidsmigrant in het geheel'
In een interview met Met het Oog op Morgen noemt Hermans het Limburg van toen "misschien wel de eerste min of meer gelukte multiculturele samenleving". Szarkowicz vult aan: "In de mijnen werkten Limburgers, Italianen, Slovenen en Polen zij aan zij. Het allerbelangrijkste wat er onder de grond ontstond was kameraadschap, verbinding. En boven de grond bemoeide de mijn zich ook met koren, sportclubs en toneel." Over zijn rol zegt hij: "Het gaat om de arbeidsmigrant in het geheel, daar mag ik een altaar voor maken."
Szarkowicz is componist, dirigent van jeugdorkesten en speelt onder meer klarinet, saxofoon en viool. In de voorstelling speelt hij samen met pianist Rob Mennen alle muziek live.
Van de lucht kan een mens niet leven
Het Geluk van Limburg zit vol gezongen scènes, met teksten van Frans Pollux en muziek van Ad van Dijk, bekend van onder meer De Tasjesdief en de musicals van Annie M.G. Schmidt. Van Dijk geeft les aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie.
Luister en kijk hier naar Van de lucht kan een mens niet leven, speciaal voor de voorstelling geschreven en gezongen door Magtel de Laat:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Filmrechten
Ook filmregisseur Pieter Kuijpers, net als Stapel afkomstig uit Tegelen, versterkt het artistieke team. Hij zorgt voor het live camerawerk en de projecties van archiefbeelden: mijnwerkers, steenkoolwagons en instortende schachten verschijnen op een groot scherm boven het toneel. Kuijpers, bekend van Van God Los en Riphagen, kocht ook de filmrechten van het boek van Luyten.
Het Geluk van Limburg is van 23 juli t/m 16 november 2025 te zien in de Rodahal in Kerkrade.