Podium
NTR

Google-software maakt muziek op basis van beschrijvingen

foto: Publicdomainpictures
  1. Klassiekchevron right
  2. Google-software maakt muziek op basis van beschrijvingen

De laatste tijd is ChatGPT veel in het nieuws. Dat is nieuwe software die op verzoek complete teksten schrijft, op basis van informatie op internet. Het computerprogramma is vrij beschikbaar en het werkt zo goed dat middelbareschoolleerlingen het gebruiken om hun huiswerk mee te maken. Leerkrachten herkennen het verschil niet tussen een tekst van een leerling en van ChatGPT. Diezelfde techniek is bruikbaar in muziek.

In 2021 leerden wetenschappers een computer componeren in de stijl van Beethoven. Google presenteert nu software die muziek maakt op basis van een beschrijving.

Google heeft ruim 5000 muziekstukken ingevoerd plus de beschrijvingen ervan door kenners. De computer leert daaruit welke muziek bij welke beschrijving hoort en kan componeren op basis van elke nieuwe beschrijving. Zoals Meditatief lied, kalmerend en rustgevend, met fluiten en gitaren. De muziek is langzaam, met een focus op het creëren van een gevoel van vrede en rust.

Als aanvulling kun je ook een melodie invoeren. Die gebruikt de software dan in de compositie.

Het programma, MusicLM, is nog in ontwikkeling en bevat nog geen klassieke genres. De verwachting is dat dit soort software steeds beter en uitgebreider wordt.

Straks is de twijfel bij de muziekkenner net zo groot als bij de leraar: is dit van een mens of van een computer?

Beluister de voorbeelden

Ster advertentie
Ster advertentie