Podium
NTR

Inhoud koffer met Verdi’s aantekeningen openbaar

  1. Klassiekchevron right
  2. Inhoud koffer met Verdi’s aantekeningen openbaar

Wat zit er precies in de ‘geheime’ koffer van Giuseppe Verdi? Voor liefhebbers van zijn muziek was het altijd een groot mysterie. Maar die koffer gaat nu open.

Al duidelijk was dat er meer dan 5000 documenten in zitten, nagelaten door de componist. Na zijn dood werd de koffer bewaard in zijn villa in Noord-Italië. Op last van de nabestaanden mocht alleen een kleine groep specialisten de papieren bestuderen. Nu heeft het onderzoeksinstituut Studi Verdiani een eerste selectie van de documenten gepubliceerd in een bundel.

Het gaat onder meer om schetsen van muziekstukken, regie-aanwijzingen en overdenkingen van Verdi. Volgens het instituut zijn de stukken essentieel voor het begrip van zijn werkwijze en de veranderingen daarin.

Helemaal soepel verliep de openbaarmaking trouwens niet. Volgens The New York Times heeft het Italiaanse ministerie de koffer in 2017 weggehaald uit Verdi’s villa, tegen de zin van de nabestaanden. De overheid vindt dat dit soort materiaal toegankelijker moet zijn. Bovendien zou de familie er te slecht voor hebben gezorgd.

Meer informatie New York Times

Meer informatie Italiaanse omroep RAI

Ster advertentie
Ster advertentie