Podium
NTR

Tenor José Carreras is 75 jaar geworden

foto: Robert Vos / ANPfoto: Robert Vos / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Tenor José Carreras is 75 jaar geworden

Gisteren is de Spaanse tenor José Carreras 75 jaar oud geworden. José Carreras werd geboren in Barcelona. Op 8-jarige leeftijd debuteerde hij op de Spaanse radio. Hij zong het lied La donna è mobile uit Rigoletto van Verdi en op 11-jarige leeftijd trad hij voor het eerst op in het Gran teatre del Liceu in Barcelona.


Hij studeerde onder meer bij Montserrat Caballé. In 1971 won hij de eerste prijs tijdens een belangrijkje zangwedstrijd in Parma en een jaar later debuteerde hij bij de New York City Opera. Daarna werd hij overal ter wereld gevraagd: San Francisco, Philadelphia, Wenen, Londen, bij de Metropolitan Opera in New York en de Scala in Milaan. Hij zong met grootheden als Kiri Te Kanawa (onder meer West Side Story) en Teresa Berganza.
Zijn stem werd in die tijd door een criticus omschreven als sensueel, fluweelachtig en vloeibaar goud.

Eind jaren ’80 werd bekend dat José Carreras leed aan acute lymfatische leukemie. De artsen boden hem weinig perspectief, maar door stamceltherapie overleefde hij. Zijn stem leed daar wel onder, maar dat heeft Carreras er niet van weerhouden het podium weer op te gaan. Hij richtte een stichting op om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Eerder dit jaar nam hij in stilte afscheid van het concertpodium.

Ster advertentie
Ster advertentie