Podium
NTR

'Jacob van Eyck groeide op in Bergen op Zoom, niet in Heusden'

foto: wikicommonsfoto: wikicommons
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Jacob van Eyck groeide op in Bergen op Zoom, niet in Heusden'

Heusden, ten noordwesten van Den Bosch, is mogelijk in diepe rouw. Lang werd gedacht dat in die vestingstad componist Jacob van Eyck opgroeide. Musicoloog en publicist Thiemo Wind weet nu beter.

Van Eyck was één van Nederlands grootste componisten uit de Gouden Eeuw, vooral bekend om Der Fluyten Lust-hof, een bundel voor blokfluit solo. Ook was hij beiaardier, klokkendeskundige en blokfluitist. Maar hij werd niet in Heusden geboren. Dat concludeert tenminste musicoloog Thiemo Wind, na onderzoek in de archieven, zo vertelt hij in een artikel van BN De Stem. Wind denkt dat Jacob van Eyck in Den Haag ter wereld kwam en opgroeide in Bergen op Zoom. Daar zou de kleine Jacob, in de plaatselijke Peperbus-toren, kennis hebben gemaakt met het beiaardspel.

Volgens het artikel wil de huidige stadsbeiaardier in die toren een expositie inrichten over Van Eyck. En hij denkt aan een festival. Terwijl Heusden al een Van Eyck festival heeft. En een pleintje dat naar de componist is genoemd. Hoe het verder moet in Heusden is onduidelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie