Podium
NTR

Ondanks Brexit en Covid: London Symphony Orchestra naar Frankrijk

  1. Klassiekchevron right
  2. Ondanks Brexit en Covid: London Symphony Orchestra naar Frankrijk

London Symphony Orchestra – Always moving. Dat staat op de homepage van het Britse toporkest. Altijd in beweging. Behalve het afgelopen jaar, als gevolg van de pandemie. En toen kwam nog de Brexit, met een enorme toename aan administratie en kosten als Britten langs de douane willen. De hele Britse muziekindustrie maakt zich daar zorgen over, bleek 23 juni.

Maar het Londense orkest mag weer op reis, voor optredens op het festival van Aix-en-Provence in Frankrijk. Vanaf 2 juli is het orkest olv Sir Simon Rattle daar ‘Orchestra in Residence’. Volgens berichten moesten daarvoor wel de cultuurministers van beide landen toestemming geven. Want 100 musici uit Engeland laten overkomen, dat was misschien teveel risico.

Rattle onderstreept het dilemma bij dit soort reizen. “Vorig jaar hadden we 99 dagen op tournee moeten zijn. Dat is natuurlijk krankzinnig, zowel voor de planeet als voor de energie en gezondheid van betrokkenen. Maar we kunnen haast niet anders, omdat we het geld nodig hebben.”

Op de lessenaar in Aix staan onder meer Tristan und Isolde van Richard Wagner en de nieuwe opera Innocence van Kaija Saariaho.

(afb CC wikimedia)

Ster advertentie
Ster advertentie