Podium
NTR

Pianist Dalton Baldwin overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Dalton Baldwin overleden

De Amerikaanse pianist Dalton Baldwin is overleden op 87-jarige leeftijd tijdens een concerttour. In het vliegtuig naar zijn volgende optreden werd Baldwin onwel. Het vliegtuig maakte een noodlanding in Peking. Medische hulp mocht niet meer baten. Het is nog niet bekend waaraan de pianist is overleden.

Baldwin werd vooral bekend als liedbegeleider. Hij werkte samen met zangers van naam, zoals Jessye Norman, Gérard Souzay, Elly Ameling en Arleen Auger (VS). Baldwin is te horen op meer dan 100 albums.

Hij begon zijn opleiding in de Verenigde Staten en studeerde verder in Parijs, bij onder meer Nadia Boulanger. Hij werd ook gecoacht door componisten als Poulenc, Sibelius, Martin en Barber. Naast zijn samenwerking met zangers, vooral in de jaren zeventig en tachtig, ging hij lesgeven en lezingen houden over de rol van de pianist in liedbegeleiding... Al vond hij die term misleidend. Hij beschouwde zijn vak als "een subtiele kunstvorm die streeft naar een perfecte synthese van muziek, poëzie en de persoonlijkheden van de musici."

Luister hieronder naar een optreden van Baldwin

Die Liebende schreibt D.673, "Ein blick von deinen Augen"

Opnamedatum

vrijdag 14 april 1978

Omroep

TROS

Componisten

Franz Schubert

Uitvoerenden

Chezy, Helmina von (Tekstschrijver), Elly Ameling (sopraan), Dalton Baldwin (piano), Storck, D. Adam (Tekstschrijver), Goethe, Johann Wolfgang von (Tekstschrijver)

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie