Podium
NTR

Concertzalen in problemen door stijgende energieprijzen 

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Concertzalen in problemen door stijgende energieprijzen 

De stijgende kosten van energie brengen Franse concert- en operazalen in de problemen. Dat meldt de Franse muziekwebsite La Lettre du Musicien. Ook in Nederland zijn de zorgen groot. Eenvoudige oplossingen zijn er niet, tenzij overheden bijspringen.

“We gaan dit jaar 50 procent meer uitgeven aan energiekosten voor onze zalen dan vorig jaar”. Dat zegt de zender Radio France in het artikel (betaalde content) over stijgende energielasten. Ook in Frankrijk gaan de energieprijzen omhoog, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Franse cultuurcentra maken zich zorgen. En dat is niet zo vreemd. Concert- en operazalen zijn vaak groot. “We moeten in ons auditorium 18.000 kubieke meter ruimte verwarmen”, zegt Radio France, “en 80.000 m3 lucht per uur, als je meeneemt dat we de lucht steeds verversen”. Als de energieprijs stijgt, gaat het meteen hard. Bij cultuurcentrum MC2 in Grenoble namen de kosten toe met 160.000 euro per jaar, een stijging van 82 procent. En de financiële situatie was door de pandemie al niet best.

Snelle oplossingen zijn er niet, zo meldt het artikel. Concerten schrappen kan soms niet, vanwege langer lopende afspraken. En kaartjes duurder maken zal leiden tot minder bezoekers, omdat ook zij door de inflatie keuzes moeten maken. De Franse zalen hopen op steun van de overheid, ook om hun gebouwen energiezuiniger te maken.

Nederland

“Ook in ons land is het probleem groot”, zegt Gabbi Mesters, directeur van de VSCD, de branchevereniging van podia. “De energielasten zijn gemiddeld genomen minstens 50 procent hoger dan in 2021. We zijn nog bezig met een uitgebreide inventarisatie onder zalen, ook om oplossingen helder te krijgen. Bijspringen door gemeenten is er één van.”

“En dan te bedenken dat we 75 jaar geleden zijn opgericht vanuit een soortgelijke aanleiding: stijgende energiekosten in de sector door een gebrek aan kolen”.

In september zal Podium aandacht besteden aan de uitkomsten van de VSCD-inventarisatie.

Ster advertentie
Ster advertentie