Podium
NTR

Kunstwerk 'De Dirigent' krijgt massale steun: een muzikaal monument voor de mijnstreek

foto: Ad Maarschalkerweerd
  1. Klassiekchevron right
  2. Kunstwerk 'De Dirigent' krijgt massale steun: een muzikaal monument voor de mijnstreek

In Kerkrade krijgt het burgerinitiatief De Dirigent steeds meer steun. Het geplande standbeeld, dat reageert op zon en wind, moet een zichtbaar symbool worden van de maatschappelijke veranderingen in de voormalige mijnstreek. Initiatiefnemers Ad en Leny Maarschalkerweerd willen met het kunstwerk een blijvend eerbetoon brengen aan de geschiedenis, de veerkracht en de toekomst van de regio.

'Het beeld begint waar de mijnen stopten'

Het idee voor De Dirigent ontstond bij Maarschalkerweerd na zijn pensioen, deels geïnspireerd door de expositie The Anarchy of Silence van componist John Cage. “Het idee van een bewegend kunstwerk dat reageert op wind en zon sluit prachtig aan bij de huidige energietransitie”, vertelt hij. “Maar het raakt ook aan een diepere laag: de vorige grote omslag in deze streek – de sluiting van de mijnen in de jaren ’60 – heeft diepe littekens achtergelaten. Wij wilden dat moment markeren.”

“Het idee voor het beeld begint waar de mijnen stopten. De NTR heeft overigens een mooie serie over de mijnen gemaakt: Het stof daalt. Die heeft bij de mensen uit de regio diepe indruk gemaakt”, vertelt Maarschalkerweerd.

Samen met zijn vrouw en een groep betrokkenen werd in 2018 het plan gesmeed: een beeldende en muzikale installatie, aangedreven door natuurlijke energie, als ode aan de veerkracht van de streek én aan haar muzikale wortels.

Klik op de knop hieronder om de documentaire Het stof daalt te zien:

Het stof daalt

foto: Linkedin

Ad Maarschalkerweerd

Een cultuur geworteld in kolen en koper

Kerkrade en omgeving waren het hart van de Nederlandse steenkoolindustrie. Met de mijnen kwamen ook de harmonieorkesten en fanfares, vaak ondersteund door de mijnbouwbedrijven en de katholieke kerk. “Dat was een drie-eenheid: de mijnindustrie, de kerk en het muzikale verenigingsleven", aldus Maarschalkerweerd. De harmonieorkesten versterkten het saamhorigheidsgevoel.

Hoewel de gloriedagen van blaasmuziek als ‘monocultuur’ voorbij zijn, is de sector verrassend veerkrachtig gebleken. “Er zijn maar weinig verenigingen echt gesneuveld”, zegt hij. “Veel zijn samengegaan en er zit nog altijd leven in de cultuur.”

Het Wereld Muziek Concours

Het Wereld Muziek Concours (WMC), dat sinds 1951 elke vier jaar plaatsvindt in Kerkrade, is direct voortgekomen uit deze rijke blaasmuziekcultuur. “Het is begonnen als een uitwisseling tussen Engelse en Nederlandse orkesten", legt Maarschalkerweerd uit. “Vandaag de dag is het een internationaal topevenement, waar dirigenten en orkesten van naam graag aan meewerken.”

Volgens hem is het WMC nog steeds van onschatbare waarde voor de regio. “Het geeft Kerkrade internationale allure én houdt de muzikale traditie levend.”

foto: Anpfoto.nl

WMC

Een dynamisch standbeeld

Het beeld De Dirigent is ontworpen door kunstenaar Hub Pasmans. Zodra mensen in de buurt komen van het beeld, klinkt zacht de muziek van componist Hardy Mertens. Volgens hem klinkt er echter geen blaasmuziek zoals we die gewend zijn. Zowel Pasmans als Mertens komen uit Kerkrade.

“We willen het beeld niet alleen plaatsen, maar ook gebruiken als startpunt voor educatieve projecten, artistieke samenwerkingen en maatschappelijke gesprekken", aldus Maarschalkerweerd.

De stichting achter het project werkt aan fondsenwerving, een omgevingsvergunning is bijna rond en de hoop is dat de bouw in de zomer van 2025 kan starten. “We zijn serieus in gesprek met de Provincie Limburg en het enthousiasme in de muziekwereld is groot”, zegt Maarschalkerweerd.

Ster advertentie
Ster advertentie