Het korte, glorieuze leven van sterviolist Ginette Neveu
- Klassiek
- Het korte, glorieuze leven van sterviolist Ginette Neveu
Ze was dertig, op het hoogtepunt van haar carrière, toen het noodlot toesloeg. In 1949 verongelukte violist Ginette Neveu samen met haar broer in een vliegtuigcrash boven de Azoren. Haar overlijden betekende het abrupte einde van een veelbelovend muzikaal leven. Violist en schrijver Linde Verjans blaast nieuw leven in Ginettes verhaal met een prijswinnende novelle.
Het begon met Sibelius
“Ik kende haar eigenlijk nog niet zo lang”, vertelt Verjans. “Toevallig stuitte ik op haar opname van het Vioolconcert van Sibelius en ik was meteen verbaasd: dit klonk helemaal niet als iets uit de jaren 40. Het voelde als een recente opname qua interpretatie.”
Gefascineerd begon Linde Verjans te graven in het leven van Neveu. Wat begon als een kort verhaal voor een schrijfcursus, groeide uit tot een boek.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De foto voor het ongeluk
Het beginpunt was een foto: Ginette, haar broer Jean en bokser Marcel Cerdan op het vliegveld van Orly, vlak voor ze aan boord gaan van het toestel dat nooit zal aankomen. “Die foto was het uitgangspunt voor mijn verhaal”, zegt Verjans. “Later kreeg ik van de familie ook een andere foto – die op de cover staat – die nog nergens online te vinden was.”

foto: ANP
De archieven in
Voor haar roman dook Verjans diep in de archieven: krantenknipsels, geboorteakten en een oude biografie van Ginette Neveu, geschreven met medewerking van haar moeder. “Dat boek is natuurlijk gekleurd – het laat vooral haar beste kanten zien. Maar het leverde wel veel waardevolle anekdotes op.”
Ze sprak ook met familieleden, waaronder de dochter van Ginettes broer Jean. “Zij zijn helaas te jong om zich Ginette nog echt te herinneren, maar hun verhalen boden wel aanknopingspunten.”
In haar boek laat Verjans vier historische figuren aan het woord: Ginettes moeder Marie-Jeanne, haar broer Jean, vioolbouwer Étienne Vatelot en de mysterieuze Margarete. “Het zijn allemaal mensen die echt hebben bestaan,” vertelt ze. “Van sommigen kon ik veel terugvinden in archieven, anderen moest ik meer invullen met verbeelding. Vooral het hoofdstuk over Margarete is grotendeels fictie.”

foto: Jazz at home
Linde Verjans
Een passieproject
In het najaar van 2023 won Verjans met haar novelle de schrijfwedstrijd van Standaard Uitgeverij. Op 20 mei 2025 vindt de boekpresentatie plaats, na bijna twee jaar schrijven in de vrije uurtjes naast haar werk bij het Antwerp Symphony Orchestra.
Of ze plannen heeft voor een volgend boek? Verjans twijfelt. “Dit begon als een hobby, iets naast mijn werk in de muziek en echt voor mezelf. Nu is het een boek geworden – en dat is geweldig – maar ik ga niet meteen aan iets nieuws beginnen.”