Podium
NTR

Roemeense sopraan Nelly Miricioiù neemt definitief afscheid van podium

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Roemeense sopraan Nelly Miricioiù neemt definitief afscheid van podium

Ze wordt ook wel de ‘ongekroonde koningin van de NTR Zaterdagmatinee’ genoemd, de Roemeense sopraan Nelly Miricioiù. Tussen 1985 en 2006 was ze regelmatig te bewonderen in ons land.

Dit jaar werd ze zeventig en afgelopen juni nam ze, na 40 jaar, officieel afscheid van het concertpodium. In een interview met een Amerikaanse operasite vertelde ze onlangs dat ze daarvoor ook graag naar ‘Holland’ - ons land dus – was gekomen, maar dat bleek niet mogelijk. Toen koos ze voor een concert in Roemenië, haar geboorteland, en Engeland, haar ‘adoptieland’.

Het besluit om te stoppen nam de operaster niet ineens. Drie jaar geleden werd haar man ziek, zelf kreeg ze kanker en toen covid ervoor zorgde dat alles werd afgelast, vond ze het mooi geweest. Het leven van een operazangeres is prachtig maar ook zwaar, aldus Miricioiù: “Ik wil niet meer wakker worden en kijken of mijn stem er is. In plaats daarvan wil ik meer lezen en meer tijd doorbrengen met mijn familie. Dus ja, ik had het voorrecht om afscheid te nemen en ik ben blij.” De zangeres geeft nog wel zangles en masterclasses.

Sopraan Nelly Miricioiù werd geboren in 1952 in Roemenië. Ze studeerde in Boekarest en debuteerde op 18-jarige leeftijd in het operahuis van Iasi als Königin der Nacht in Die Zauberflöte.
Eind jaren zeventig vertrok ze naar Groot-Brittannië, vestigde zich in Londen en bouwde van daaruit een grote internationale carrière op. In 1982 debuteerde ze in Royal Opera House Covent Garden. Daarna volgden Parijs, Milaan en Wenen.

In 1985 debuteerde ze in Thaïs bij de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw.
Tot 2006 zong ze verschillende malen bij de matinee in Amsterdam. In 1997 debuteerde ze bij de Nederlandse Opera. Daar kwam ze nog twee keer terug: als Tosca (1998/1999) en Norma (2005).

Ster advertentie
Ster advertentie