Podium
NTR

Van Baerle Trio speelt première pianotrio Gabriel Prokofiev: 'Het moet cool klinken'

foto: Van Baerle Trio
  1. Klassiekchevron right
  2. Van Baerle Trio speelt première pianotrio Gabriel Prokofiev: 'Het moet cool klinken'

Hij draait muziek in clubs, combineert elektronische muziek met akoestische instrumenten en hij werkt als componist: Gabriel Prokofiev weet het heden en het verleden moeiteloos met elkaar te combineren. De kleinzoon van componist Sergej Prokofjev wilde al jaren muziek voor het Van Baerle Trio schrijven. Deze week spelen ze de première van zijn Pianotrio in TivoliVredenburg in Utrecht en het Muziekgebouw in Amsterdam. In Podium geven ze al een voorproefje.

Het idee voor een pianotrio leidde al jaren een sluimerend bestaan in de geesten van Gabriel Prokofiev en de leden van het Van Baerle Trio. Cellist Gideon den Herder werkte jaren geleden al een keer samen met de componist en vertelde toen over zijn pianotrio. "Toen Gabriel hoorde dat Maria Milstein de violist van het trio was, wilde hij dolgraag een pianotrio voor ons schrijven. Haar opname van zijn grootvaders Vioolsonate nr.1 vindt hij namelijk de allermooiste die hij gehoord heeft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De wens voor een pianotrio was dus snel geboren, maar het duurde nog jaren voordat de musici en de componist er werk van maakten. Pianist Hannes Minnaar: "We bestaan nu bijna twintig jaar, maar in al die jaren hadden we nog nooit een compositieopdracht gegeven aan een componist. Het leek gewoon nooit nodig. We hebben altijd veel nieuw repertoire gespeeld dat voor het Osiris Trio is geschreven, daar hadden we lange tijd al genoeg aan."

Quote

De muziek is kleurrijk en toegankelijk.

Violist Maria Milstein

Dat ze samenwerken met een componist van nu, merken ze aan het uitgesproken karakter van zijn muziek. Het pianotrio is op een klassieke manier opgebouwd in vier delen, maar is niet tonaal. Toch biedt hij wel houvast, vindt Milstein. "De muziek is kleurrijk en toegankelijk. En zijn popkant laat hij naar voren komen in aanmerkingen als à la techno. Tijdens een repetitie luisterde hij mee via Zoom en vond hij dat een bepaalde passage vooral cool moest klinken."

Video niet beschikbaar

En ja, in zijn idioom weerklinkt af en toe zeker zijn grootvader, vinden de musici. "Maar hij gaf zelf toe dat hij fan is van Sjostakovitsj."

Het Van Baerle Trio speelde op dinsdagmiddag in Podium een voorproefje van het Pianotrio van Gabriel Prokofiev. Het Avondconcert neemt de complete uitvoering op in het Muziekgebouw en zendt het concert uit op woensdag 1 maart.

Ster advertentie
Ster advertentie