Podium
NTR

Pianist Nelson Freire overleden

foto: AFP
  1. Klassiekchevron right
  2. Pianist Nelson Freire overleden

De Braziliaanse pianist Nelson Freire is maandag 1 november overleden. Hij wordt beschouwd als een van de grootste pianisten van de afgelopen halve eeuw.

Freire begon serieus piano te studeren toen hij 5 jaar oud was. Op z’n 13e won hij het Internationale Pianoconcours van Rio de Janeiro. Daarna nam hij lessen in Europa. Als jonge student ontmoette hij zijn latere zielsverwant en grote vriendin Martha Argerich, met wie hij vaak zou samenspelen.

Als persoon was Freire ingetogen. Hij schuwde de publiciteit. Maar eenmaal achter de toetsen leek hij een ander mens. Hij kon met veel gevoel en zangerigheid spelen, maar was ook zeer expressief en virtuoos. Even gevarieerd was zijn repertoire, met poëtische stukken van Debussy, maar ook pianoconcerten van Liszt. Recensenten roemen zijn creatieve aanpak, met zijn soms jazzy timing en de wonderlijke klanken die hij uit zijn instrument wist te halen. Hij kon helemaal opgaan in de muziek. Een slogan van hem is typerend: “Als je speelt, denk er dan niet aan wie er naar je luistert’.

In zijn bescheidenheid werkte hij aan een enorm oeuvre. Freire maakte een groot aantal cd's, onder meer met muziek van Chopin, Beethoven-concerten en -sonates, muziek van Bach en van zijn eigen landgenoot Villa-Lobos.

Nelson Freire is 77 jaar geworden.

Bezoek de website van Nelson Freire

Nelson Freire in het Zondagochtendconcert

Beluister deze opname van Nelson Freire uit 2013 met de Radio Kamerfilharmonie o.l.v. Michael Schønwandt.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 10 februari 2013

Omroep

AVRO

Componisten

Gustav Mahler, Robert Schumann

Uitvoerenden

Nelson Freire (piano), Elisabeth Jansson (mezzosopraan), Michael Nagy (bariton), Michael Schønwandt (Dirigent)

Ensembles

Radio Kamer Filharmonie

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie