Podium
NTR

Serie 'Meesterpianisten' stopt

  1. Klassiekchevron right
  2. Serie 'Meesterpianisten' stopt

“Wij buigen het hoofd.”

De serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw houdt per direct op te bestaan. Concertmanager Marco Riaskoff krijgt de organisatie financieel niet meer rond. Om de serie met grote, internationale pianisten te realiseren zijn per concert 1600 toeschouwers nodig. Er mogen door de corona-maatregelen maar 350 mensen in de Grote Zaal… “een probleem waar voor ons niet tegenop valt te boksen”, schrijft Riaskoff.

In de afgelopen zes maanden moesten al zes recitals worden geannuleerd, waarvoor hoge kosten waren gemaakt. Bovendien lukte het onvoldoende om sponsors te vinden. “Een onwerkbare situatie”, zo meldt het persbericht.

De serie heeft 33 jaar bestaan. Riaskoff noemt de keus te stoppen “een zwaar en emotioneel besluit, en pijnlijk ook voor concertbezoekers, van wie sommigen sinds 1987 amper een recital hebben gemist”. Enkele pianisten die in de serie optraden reageerden desgevraagd. Alfred Brendel noemt het een “verontrustend bericht”. Voor pianisten was het een eer om in de serie op te treden, zegt hij. Arthur en Lucas Jussen noemen de serie “uniek in zijn soort, ook op wereldschaal” en “essentieel voor hun ontwikkeling als pianist.”

Meer informatie op de site van de serie

Luister hier naar het gesprek dat Hans Haffmans met Marco Riaskoff had:

Marco Riaskoff over de serie Meesterpianisten

Ster advertentie
Ster advertentie