Podium
NTR

Cd-debuut voor viool uit Eerste Wereldoorlog

  1. Klassiekchevron right
  2. Cd-debuut voor viool uit Eerste Wereldoorlog

Een onafgebouwde viool van een Britse soldaat uit de Eerst Wereldoorlog kreeg een nieuw leven en afgelopen week kwam een cd uit waarop de viool te horen is.

De Britse soldaat, Richard Howard, begon in 1915 aan de bouw van het instrument. Hij kon dat karwei niet afmaken omdat hij in dienst moest.
Twee jaar later, in 1917, stierf hij bij de Slag om Mesen in West-Vlaanderen.
In 1993 kocht een vioolbouwer uit Oxford de vioolonderdelen op een veiling. Hij zette de viool in elkaar en verkocht het instrument zo’n 10 jaar geleden aan de toen nog nietsvermoedende jonge Britse violist Sam Sweeney.
Niet veel later ontdekte de violist de handtekening van ene Richard Howard in de klankkast van de viool. Hij ging op onderzoek uit en ontdekte wie deze Richard Howard was, waar hij was gestorven en ook vond hij een kleindochter.
Die zocht hij op. Zij bleek niets te weten van haar grootvaders geschiedenis.
Afgelopen jaar reisden de violist samen met de kleindochter en andere familieleden naar de begraafplaats van Ieper. Bij het graf van Richard Howard droeg de kleindochter een gedicht voor en speelde de violist.

En nu heeft hij een album opgenomen met populaire volksmuziek uit de Eerste Wereldoorlog, gespeeld op de viool van de gesneuvelde Britse soldaat en vioolbouwer Richard Howard.

Ster advertentie
Ster advertentie