Podium
NTR

Lize Bastiaens (11) is Kindercomponist des Vaderlands

foto: Eric van Nieuwland
  1. Klassiekchevron right
  2. Lize Bastiaens (11) is Kindercomponist des Vaderlands

Lize Bastiaens (11) uit Oijen is de allereerste Kindercomponist des Vaderlands. Afgelopen zaterdag werd dat onthuld tijdens de Dag van de Componist. Een jaar lang wordt Bastiaens begeleid door Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis en leert ze alle ins-en-outs van het compositievak.

Kindercomponist des Vaderlands

In maart startte de Componist des Vaderlands de zoektocht naar een collega, de Kindercomponist des Vaderlands. Het is één van de eerste projecten van Anne-Maartje Lemereis in haar rol als Componist des Vaderlands, deze titel draagt ze in 2024 en 2025. Haar missie is gericht op muziekeducatie en dit creatieve mentortraject sluit daar volledig bij aan.

Voor de functie KinderComponist des Vaderlands konden kinderen tussen de 10 en 17 jaar zich aanmelden. Uit alle aanmeldingen is de 11-jarige Lize Bastiaens gekozen. Ze is gek op lezen en - hoe kan het ook anders - componeren. Volgens de jury zijn haar composities prachtig én verrassend. "Dat is een geweldige combinatie."

Van Anne-Maartje wil Lize het komende jaar het liefste zoveel mogelijk leren. Op de planning staat onder andere om een paar muziekstukken te componeren en een dagje mee te gaan naar het conservatorium. Ook wil ze proberen om een stuk voor een orkest te schrijven.

Ster advertentie
Ster advertentie