Podium
NTR

Vineta Sareika-Völkner wordt eerste vrouwelijke concertmeester Berliner Philharmoniker

foto: Neda Navae, via Berliner Philharmoniker
  1. Klassiekchevron right
  2. Vineta Sareika-Völkner wordt eerste vrouwelijke concertmeester Berliner Philharmoniker

De Berliner Philharmoniker heeft een nieuwe concertmeester aangewezen. Voor het eerst in de 141-jarige geschiedenis van het orkest is dat een vrouw: de Letse violist Vineta Sareika-Völkner.

Sareika-Völkner is geen onbekende voor het orkest, want zij komt uit de eigen gelederen. Weliswaar nog niet zo lang, want ze speelt nog geen jaar in het orkest.

Veel ervaring

Sareika-Völkner begon met vioolspelen toen ze 5 jaar oud was. Zij studeerde onder meer bij Augustin Dumay en volgde masterclasses bij onder meer Ivry Gitlis en Ida Haendel. In 2009 was zij één van de laureaten van het Elisabeth Concours. Daarna werd Sareika vaak als solist bij grote orkesten uitgenodigd. Sinds 2012 is zij primarius van het Artemis Quartet (waar ook Harriët Krijgh speelde), maar in 2021 besloot het kwartet voor onbepaalde tijd te stoppen met spelen.

Sareika-Völkner heeft ook veel ervaring als orkestviolist. Zo was ze van 2011 tot 2013 concertmeester bij het Royal Flemish Philharmonic (dat sinds 2016 het Antwerp Symphony Orchestra heet) en werd zij ook gevraagd als gastconcertmeester bij orkesten in Brussel en Wenen. De violist geeft les aan de Universität der Kunste in Berlin. Die baan kan ze nu mooi combineren met haar baan als concertmeester bij de Berliner Philharmoniker.

Vrouwelijke concertmeesters in Nederland

In Nederland is het niets nieuws onder de zon. Veel van onze professionele orkesten hebben een vrouw op de concertmeestersstoel:

Radio Filharmonisch Orkest – Nadia Wijzenbeek
Rotterdams Philharmonisch Orkest – Marieke Blankenstein
Nederlands Philharmonisch Orkest – Saskia Viersen
Noord-Nederlands Orkest – Eeva Koskinen
philharmonie zuidnederland – Adelina Hasani
Amsterdam Sinfonietta – Candida Thompson

Ster advertentie
Ster advertentie