Podium
NTR

Sopraan Edita Gruberová overleden

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Sopraan Edita Gruberová overleden

Gruberová was befaamd om haar opmerkelijke stemomvang, haar coloratuurzang en haar vertolkingen van Mozart- en belcantorollen.

De Slowaakse sopraan stierf op 18 oktober 2021 op 74-jarige leeftijd in Zurich. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

Gruberová debuteerde in 1968 in Bratislava. In 1970 brak ze in Wenen door als de Königin der Nacht en in die rol en als Zerbinetta veroverde ze operahuizen als de Metropolitan in New York en Glyndebourne. Haar repertoire omvatte de grote Mozartpartijen, Franse opera en belcantopartijen.

Twee van haar glansrollen nam ze meerdere keren op: op het label Orfeo zijn verschillende uitvoeringen van Ariadne auf Naxos van Richard Strauss, waarin ze de halsbrekende coloraturen van de comédienne Zerbinetta zingt en tegelijkertijd lol heeft met de tekst. De andere paraderol was de Königin der Nacht in Mozarts Die Zauberflöte, waarvan ze maar liefst drie complete opnamen maakte, waaronder één met Bernard Haitink.

De zangeres zong tot op late leeftijd verder. In 2008 voegde ze Bellini’s Norma toe aan haar repertoire. Haar laatste optreden op de operabühne was in 2019 en haar daadwerkelijke afscheidsconcerten moesten worden gecanceld vanwege de restricties rond COVID-19.
Haar vader was van oorsprong Duits, haar moeder Hongaarse en zelf was ze Slowaaks. Ze leefde zelf later in Wenen en in Zwitserland: “Mijn vaderland is waar ik me op dat moment bevind.”

In 2007 gaf Edita Gruberová een concert in het Koninklijk Concertgebouw met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Ralf Weikert. Ze was toen 61 jaar:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie