Podium
NTR

Poolse sopraan Teresa Zylis-Gara overleden

foto: Gattopersiano/Wikicommonsfoto: Gattopersiano/Wikicommons
  1. Klassiekchevron right
  2. Poolse sopraan Teresa Zylis-Gara overleden

De Poolse sopraan Teresa Zylis-Gara is overleden. “Een kunstenaar met een buitengewoon talent, met charisma en energie is van ons heengegaan”, aldus de Nationale opera in Warschau.


Zylis-Gara werd in 1930 geboren in Landwarów – dat tegenwoordig in Litouwen ligt. Haar carrière kende een vliegende start toen zij in 1954 de eerste prijs won bij het Pools Jong Vocalisten Concours. Later won zij ook belangrijke prijzen in Toulouse en München. Ze kwam terecht bij het operagezelschap in Dortmund, waar ze tot 1970 aan verbonden bleef.

In 1968 zong zij voor het eerst bij de Metropolitan Opera in New York, waar zij tot 1984 actief bleef. Ze zong tijdens haar rijke carrière in alle grote operahuizen ter wereld: het Royal Opera House in Londen, het Bolshoi Theater in Moskou, La Scala in Milaan én zij trad ook op in Amsterdam.

Teresa Zylis-Gara zong rollen in opera’s van Mozart, Puccini, Verdi, Strauss… Ze werkte met grote dirigenten, bijvoorbeeld Herbert von Karajan en Wolfgang Sawallisch.
Ze zong onder meer met Luciano Pavarotti, Montserrat Caballé, Herman Prey en Max van Egmond . Daarnaast gaf zij masterclasses in Europa en de Verenigde Staten.
In 2020 werd er voor Zylis-Gara een groot concert in Warschau gegeven ter ere van haar 90e verjaardag.

Teresea Zylis-Gara stierf zaterdag 28 augustus op 91-jarige leeftijd.

Ster advertentie
Ster advertentie