Podium
NTR

Emerson strijkkwartet gaat stoppen

foto: Emerson Quartet/Jurgen Frank
  1. Klassiekchevron right
  2. Emerson strijkkwartet gaat stoppen

Het Emerson Quartet gaat ermee stoppen. Dat meldt het viertal op hun site. Na de zomer van 2023 zal het Amerikaanse kwartet niet meer optreden. Dat is 47 jaar na de oprichting.

De twee violisten, Eugene Drucker en Philip Setzer, zijn vanaf het begin lid. Met hun twee collega's blijven ze wel jonge ensembles coachen. En de vier blijven individueel optreden.

Het Emerson Quartet is wereldwijd één van de bekendste kwartetten van de afgelopen decennia. Time Magazine riep het viertal in 2000 zelfs uit tot "America's greatest quartet", het beste kwartet van de Verenigde Staten. Ze maakten tientallen cd’s, met daarop onder meer alle kwartetten van Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Bartok, Webern en Shostakovich. Ze spelen ook nieuw gecomponeerde muziek en doen theaterprojecten.

Strijkersblad The Strad schreef in januari dit jaar over hun Schumann-cd van eind 2020:

“Het belangrijkste is dat Emerson deze ongrijpbare stukken speelt met een aanstekelijke warmte, een zacht, ongehaast evenwicht en een innemend inzicht dat helemaal één voelt met de onstuimige inspiratie van de muziek. Wanneer zelfs de schaamteloos pianistische syncopen van het openingsdeel van het Derde Kwartet volkomen natuurlijk klinken, is men duidelijk in de veiligste handen.”

Ster advertentie
Ster advertentie