Podium
NTR

Dirigent Pieter Jan Leusink weer op tournee, ondanks uitspraak over seksuele intimidatie

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigent Pieter Jan Leusink weer op tournee, ondanks uitspraak over seksuele intimidatie

Dirigent Pieter Jan Leusink gaat vanaf volgende week weer op tournee met het Bach Choir & Orchestra. De dirigent ligt sinds 2018 onder vuur na klachten van machtsmisbruik en seksuele intimidatie.

Afgelopen juni oordeelde het College voor de Rechten van de Mens nog dat Leusink zich schuldig heeft gemaakt aan seksuele intimidatie van twee vrouwelijke musici.

Vanaf volgende week toert het orkest weer door het land. De redactie van Podium deed een kleine rondgang langs wat zalen en sprak onder andere met de Laurenskerk in Rotterdam en het Academiehuis in Zwolle waar koor en orkest volgende maand optreden. Zij benadrukken beide dat ze niet zelf de concerten programmeren, maar hun zaal aan het gezelschap verhuren. Ze zijn naar beide zeggen ‘gerustgesteld’ door een extern onderzoek waaruit blijkt dat medewerkers de werksfeer als ‘veilig’ beoordelen en het feit dat er geen aangifte is gedaan. Het Academiehuis zegt nog niet te weten of Leusink zelf ook dirigeert. Het Bach Choir & Orchestra heeft dat nog niet bekendgemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie