Podium
NTR

Twee orkestleden klagen New York Philharmonic aan vanwege onterechte schorsing

foto: ANP / Don Emmert
  1. Klassiekchevron right
  2. Twee orkestleden klagen New York Philharmonic aan vanwege onterechte schorsing

De hoboïst en trombonist van het New York Philharmonic Orchestra die geschorst zijn na geruchten over seksueel misbruik, klagen nu hun eigen orkest aan. Dat schrijft The New York Times. Zij vinden dat ze zonder geldige reden zijn geschorst. Volgens hen handelde het orkest puur uit angst voor de publieke opinie.

Afgelopen april kwam een oude zaak opnieuw aan het licht door een artikel in Vultures. Daarin staat beschreven hoe hoornist Cara Kizer door deze twee collega's uit haar sectie zou zijn gedrogeerd en verkracht in 2010. Na publicatie van dit artikel heeft het orkest de trombonist en hoboïst geschorst.

De twee mannen bevechten nu ieder afzonderlijk hun schorsing bij de rechter. Ook klagen ze hun vakbond aan, die hen niet voldoende zou hebben vertegenwoordigd.

Ontslag

Overigens was het deze vakbond die zorgde dat de mannen in 2020 hun baan in het orkest weer terugkregen, nadat ze eerder ontslagen waren. Dat ontslag was naar aanleiding van een onafhankelijk onderzoek dat het orkest in 2018 naar de gebeurtenissen had laten doen.
Hun schuld is echter nooit bewezen. De openbare aanklager heeft de zaak destijds ook niet opgepakt.


Ster advertentie
Ster advertentie