Podium
NTR

Podia vragen rijkssteun vanwege hoge energieprijzen

foto: Pxhere
  1. Klassiekchevron right
  2. Podia vragen rijkssteun vanwege hoge energieprijzen

Concert- en theaterpodia hebben steun van het rijk nodig nu de energieprijzen hoog blijven. Anders zullen sommige zalen hun deuren moeten sluiten. Dat stelt de VSCD, een organisatie waarin 151 Nederlandse podia verenigd zijn.

De energielasten van die zalen stijgen in sommige gevallen met meer dan een miljoen euro - op jaarbasis - bij beëindiging van het oude contract. Ze hebben te weinig reserves om dat op te kunnen vangen. De VSCD geeft als voorbeeld Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen, met ruimte voor 1.450 toeschouwers. “Al die kubieke meters moeten we verwarmen”, zegt de directeur van de concertzaal, “en de energierekening gaat per 2023 omhoog met 500.000 euro. Dat kunnen we niet compenseren door duurdere koffie of verhoogde ticketprijzen”.

De podia hadden hun hoop gevestigd op gemeenten, maar de VSCD concludeert dat daar te weinig geld beschikbaar is. En grootverbruikers als zalen vallen buiten de bestaande regelingen van het rijk. Vandaar nu de oproep aan het kabinet: “We luiden de noodklok”, zegt de vereniging.

Ster advertentie
Ster advertentie