Podium
NTR

Protest op operaproductie Jeanne d’Arc

  1. Klassiekchevron right
  2. Protest op operaproductie Jeanne d’Arc

De conservatieve katholieke organisatie Féderation Pro Europa Christiana in België wil de opera Jeanne d’Arc au bûcher van Arthur Honneger tegenhouden. De organisatie heeft intussen al 10.000 handtekeningen verzameld. De opera gaat volgende week dinsdag in première in operahuis De Munt.

De kritiek richt zich op regisseur Romeo Castellucci die met zijn productie "God en Frankrijk beledigt", aldus de organisatie. Ze noemt de opera obsceen. “Een volledig naakte actrice doet alsof ze Jeanne d’Arc vertolkt en verandert tijdens de voorstelling van geslacht.”

Volgens Munt-directeur Peter De Caluwe toont de regisseur Jeanne als een menselijk personage in al haar breekbare essentie. Aan het begin van de opera is ze een conciërge. Een doelbewuste keuze. De figuur wordt ontdaan van alle symboliek en uiteindelijk staat er een naakte vrouw op het podium. Dat de manier waarop Jeanne d’Arc wordt uitgebeeld niet op ieders goedkeuring kan rekenen, is prima. Maar de eis om de voorstelling te annuleren, is een brug te ver, aldus De Munt-directeur.

De Munt is dan ook niet van plan op de eis in te gaan. “De Munt draagt de vrijheid van meningsuiting hoog in zijn vaandel. Wij respecteren de mening van anderen, maar vragen van de ander evenzeer respect voor onze visie. De Munt staat voor 100 procent achter de productie van Romeo Castellucci”.

Bekijk beelden van de productie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie