Podium
NTR

BBC Proms cancelt laatste concerten

foto: theviolinchannel.com
  1. Klassiekchevron right
  2. BBC Proms cancelt laatste concerten

In verband met het overlijden van Queen Elizabeth heeft de BBC heeft bekendgemaakt dat zowel de Proms van vanavond als zaterdag zijn afgelast. Zaterdag 10 september zou de Last Night zijn geweest, het traditionele feest ter afsluiting van klassieke muziekfestival.

Hoewel de Last Night al vaker is gewijzigd als gevolg van grote gebeurtenissen (het programma werd in 1997 gewijzigd na de dood van Diana Princess of Wales en in 2001 na de aanslagen van 11 september) is dit de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat een slotconcert niet doorgaat.

Ook het concert gisteravond- het eerste van twee concerten van het Philadelphia Orchestra met Yannick Nézet-Séguin - werd slechts een half uur voor aanvang afgelast. Maar omdat toen al een groot deel van het publiek in de zaal aanwezig was, speelde het orkest in plaats van het reguliere programma het volkslied en Elgars Nimrod. De Royal Box bleef leeg en het gordijn achter de stoelen werd gesloten als teken van respect.

Presentator Ab Nieuwdorp toevallig bij wat de laatste Prom van dit seizoen zou blijken. Ab is op dit moment in Londen voor zijn podcast over Britse Muziek (England My England) en zou ook bij The Last Night aanwezig zijn. Gisteravond deed hij meteen verslag van de last-minute wijzigingen:

chevron right
chevron right
foto: Ab Nieuwdorp
Ab Nieuwdorp en Steward Keith in the Royal Albert Hall

Op zaterdag 10 september zouden sopraan Lise Davidsen en cellist Sheku Kanneh-Mason optreden met het BBC Symfonieorkest tijdens het slotconcert.

Ster advertentie
Ster advertentie