Podium
NTR

1 miljoen pond voor muziekcafés voor mensen met dementie in Manchester

foto: Manchester Cameratafoto: Manchester Camerata
  1. Klassiekchevron right
  2. 1 miljoen pond voor muziekcafés voor mensen met dementie in Manchester

In Engeland is een miljoen pond beschikbaar gesteld voor zogenaamde 'muzikale cafés'. Hier kunnen mensen met dementie samenkomen om liedjes te zingen die ze kennen, te socializen en oefeningen te doen met hun stem die bevorderlijk zijn voor het brein. Het geld voor de cafés komt zowel van de overheid als uit privéfondsen.

Het zogeheten Centre of Excellence for Music and Dementia is een samenwerking van onder andere het kamerorkest Manchester Camerata, de burgemeester van Greater Manchester en de Alzheimer's Society.

Manchester Camerata is een liefdadigheidsinstelling die al sinds 1972 bestaat. Met hun Music in Mind programma werkt het kamerorkest al tien jaar samen met onderzoekers en zorginstellingen om te kijken hoe muziek verder kan worden uitgerold in de zorg voor mensen met dementie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook in Nederland is er steeds meer aandacht voor het effect van muziek op het dementerende brein. Zoals de zogeheten participatiekoren. Daarin zingen mensen met dementie en hun mantelzorgers de Matthaüs-Passion, samen met het Bachkoor en het Concertgebouw Kamerorkest. En het Storioni Trio gaf in 2023 speciale concerten voor mensen met Alzheimer en werkte hiervoor ook samen met verzorgingstehuizen en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Ster advertentie
Ster advertentie