Podium
NTR

Protest in Duitsland: zangeres Netrebko moet zich tegen Poetin uitspreken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Protest in Duitsland: zangeres Netrebko moet zich tegen Poetin uitspreken

In het Duitse Wiesbaden hebben op 4 mei een paar honderd mensen met Oekraïense vlaggen gedemonstreerd bij een concert van de Russische sopraan Anna Netrebko. Dat meldt het Duitse medium Hessenschau. De demonstranten vinden dat Netrebko daar niet zou moeten optreden, omdat ze zich niet duidelijk genoeg tegen Poetin heeft uitgesproken.

Ondanks dat de Russische zangeres twee jaar geleden officieel verklaarde tegen de oorlog in Oekraïne te zijn, willen de demonstranten dat de zangeres nog duidelijker kleur bekent. Zij vinden haar nog te veel pro-Rusland in haar uitlatingen op sociale media, bijvoorbeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De directeur van het Hessisches Staatstheater Wiesbaden, waar Netrebko in Puccini's Turandot zong, ziet geen reden om het concert af te lassen. Hij vindt dat Netrebko geen schuld heeft. "Ze is een van de grootse operazangeressen van deze tijd", zegt hij tegen de verslaggever van Hessenschau. De lokale politie meldt dat er verder geen incidenten zijn geweest tijdens het protest.

Afgelast in Luzern

Vorige week laste een zaal in het Zwitserse Luzern een optreden van Netrebko op 1 juni af op verzoek van de lokale autoriteiten. Met het oog op een vredesconferentie die twee weken later in Luzern stad wordt gehouden, vreesden zij een verstoring van de openbare orde.

Een opinie in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung vindt echter dat de staat niet moet bepalen wie er wel en niet optreedt. "Die moet de vrije uitoefening van de kunst garanderen in plaats van deze te verhinderen." De krant vindt dat iedereen individueel moet bepalen of ze wel of niet naar Netrebko komen luisteren.

Sancties

Netrebko is sinds januari 2023 niet meer welkom in Oekraïne voor in ieder geval tien jaar. De Oekraïense president Zelensky plaatste haar op een sanctielijst.

Aan het begin van de oorlog in Oekraïne stopten Europese operahuizen, festivals en platenmaatschappijen de samenwerking met Netrebko vanwege haar vermeende nauwe band met Poetin. Na haar officiële verklaring tegen de oorlog (maar dus niet specifiek tegen Poetin) kreeg ze weer meer werk in Europa.

Ster advertentie
Ster advertentie